Krew - płyn ustrojowy krążący w zamkniętym układzie naczyniowym, którego barwa zależy od barwnika krwi – hemoglobiny.
Krew spełnia czynności transportowe, dostarcza do tkanek tlen i substancje odżywcze i odprowadza z nich produkty przemiany materii oraz przenosi związki biologicznie aktywne, np. hormony z gruczołów wewnętrznego wydzielania do narządów. Krew pełni również funkcję obronną, co umożliwia wykrywać czynniki szkodliwe (bakterie, wirusy) i skutecznie im przeciwdziałać.
Podstawowe składniki krwi:
- osocze – składnik płynny, stanowi około 55-60%. Oprócz wody, która jest głównym składnikiem osocza (90%), zawiera ono również związki organiczne
i nieorganiczne, takie jak białka (albuminy, globuliny, fibrynogen), kwasy tłuszczowe, glukozę, witaminy i sole mineralne. Z osocza można wyodrębnić białka konieczne dla prawidłowego krzepnięcia krwi, a więc leczenia chorych na hemofilię i inne skazy krwotoczne. W osoczu znajdują się elementy morfotyczne, spośród których każde spełnia określoną funkcję, - hormony – transportowane do komórek rozpuszczone gazy, substancje odżywcze (cukry, tłuszcze),
- witaminy – produkty przemiany materii (np. mocznik, kwas moczowy), transportowane z komórek do układu wydalniczego.
Miejscem powstawania i dojrzewania komórek krwi są szpik i układ siateczkowo-śródbłonkowy.
Ilość krwi w organizmie człowieka to ok. 5,5 – 6 litrów.